محمد امینی بعدازظهر امروز در نشست مطبوعاتی با خبرنگاران مازندران بیان داشت: در استان مازندران 45 نوع محصول کشاورزی و باغی مرتبط به بخش کشاورزی تولید میشود و اگر در تولید غذایی نتوانیم به یک مدیریت هدفمند برسیم دچار مشکل میشویم.
105 میلیارد تومان اثرگذاری اقتصادی
وی افزود: مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران یکهزار و 400 هکتار مساحت و 8 بخش تحقیقاتی و 13 ایستگاه تحقیقاتی دارد که آموزش و ترویج کشاورزان در این ایستگاهها انجام میشود.
امینی تصریح کرد: مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران 340 پرسنل و 98 محقق و 62 عضو هیئت علمی دارد و سالانه 250 طرح تحقیقاتی به طور متوسط در مرکز اجرا میشود و 148 مقاله به صورت داخلی و خارجی مجلات چاپ رسیده است.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران با بیان اینکه این مرکز 7 میلیارد تومان اعتبار دارد، اظهار داشت: ارزش افزوده در بخش محصولات کشاورزی به غیر از ذخایر ژنتیک، 105 میلیارد تومان اثرگذاری اقتصادی در هر سال برای استان به همراه دارد اما ظرفیتهای مالی این مرکز محدود است.
عملیات جادهسازی در باغ گیاه شناسی متوقف شد
وی به حفاظت ذخایر ژنتیک در این مرکز اشاره کرد و خاطرنشان کرد: حفاظت از ذخایر ژنتیک از 70 سال قبل در ایستگاههای تحقیقاتی شروع شده که در باغ گیاهشناسی نوشهر 700 گونه درخت به صورت زنده نگهداری میشوند.
امینی با بیان اینکه عملیات جادهسازی در مسیر باغ گیاهشناسی متوقف شده است، متذکر شد: احداث جاده بدون مجوز اداره کل بنادر و دریانوردی استان در مسیر باغ گیاه شناسی نوشهر 3.5 هکتار باغ صدمه زده است که از سال 1389 عملیات احداث جاده متوقف شد و مرمت و بازسازی باغ شروع شده است.
آب و هوای شمال گرمتر شد
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران به استخراج بیرویه درخت از جنگل اشاره کرد و بیان داشت: در سالهای اخیر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی در مورد تخریب جنگل هشدار داد و براساس اطلاعات ماهوارهای از بالا دست با میانگین 10 ساله روزانه 23 هکتار از جنگلهای مازندران از بین میرود و جنگلزدایی میشود.
وی به سیلابهای اخیر در شرق و غرب استان اشاره کرد و تاکید کرد: در شهرهای شمال سیستم هدایت خروج آب در داخل شهرها وجود ندارد و سطح زمینها از بتن و آسفالت است. در مسیر رودخانهها به دلیل کمعرض شدن و تجاوز به حریم رودخانهها و این بارانها به سیل تبدیل شده است.
امینی با بیان اینکه در 45 سال گذشته 1.5 درجه سانتی گراد آب و هوای شمال گرمتر شده است، افزود: این گرما اثر روی پوشش گیاهی میگذارد و موجب میشود شکل متمرکز ایجاد شود و بارش باران به صورت نامنظم باشد.
قدرت تخریبی باران 100 برابر میشود
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران متذکر شد: با حذف درخت و پوشش گیاهی و ساخت و ساز در مکانهای جنگلی و بالادست کارکرد آن مکان را تغییر میدهد و وجود این تاسیسات موجب میشود باران بدون تاخیر و یکدفه به زمین برسد و قدرت تخریبی آن 100 برابر میشود.
وی با بیان اینکه ساخت و ساز غیرمجاز در مناطق مرتعی و جنگلی باعث صدمه به طبیعت استان میشود، گفت: این ساخت و سازهای بی رویه باعث حذف خدمات اکوتوریسم و کاهش جاذبه توریستی نسبت به طبیعت میشود.
در 140 سال آینده در شمال جنگل وجود ندارد
امینی به آینده جنگلهای شمال در 50 سال آینده اشاره کرد و اذعان داشت: با رعایت نکردن اصول و تخریب جنگل در سالهای آینده خیلی از پوششهای گیاهی از بین میرود و در 140 سال آینده در شمال مرتع و جنگل وجود نخواهد داشت و فرزندان ما در مورد جنگلهای شمال در کتابهایشان توضیح داده میشود.
وی به یکی از دستاورد این مرکز در 5 سال اخیر اشاره کرد و افزود: بذر کلزا از کشورهای خارجی با قیمت کیلویی 120 هزار تومان وارد کشور میشود که با خودکفا شدن بذر کلزا در استان 2.5 میلیارد تومان به نفع استان شد و از واردات بذر جلوگیری شده است.
نسل آینده ماهیان در حال انقراض است
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران خاطرنشان کرد: نسل آینده ماهیان در استان در حال انقراض است و راه ورود ماهیان به دریا را بستهایم. مسکن و شهرسازی و فرمانداریها قبل از تغییر در طبیعت به دستورالعملها عمل کنند.
وی گفت: کنترل سیلاب پروژههای تحقیقاتی و ارائه نهالهای عاری از ویروس، روش تولید کمپوست از ضایعات کشاورزی، زراعت چوب صنوبر برای تامین نیاز سلولوزی کشور که در هر هکتار 38 مترمکعب در سال تولید میشود که 20 برابر متوسط تولید جنگلهای شمال است.
این مسئول اضافه کرد: ردیابی بیتاثیر استفاده از سموم و کودهای شیمیایی در بدن انسان و ارتباط آن با سرطان با همکاری دانشگاه علوم پزشکی مازندران از جمله مهمترین اقدامات این مرکز است.
بارندگیها در ایران کاهش مییابد
امینی به تفکر آمایش سرزمین در استان اشاره کرد و گفت: پروژه آمایش تفکر سرزمین تفصیلی در سطح دهستانها که بتوانیم ظرفیت تولید و انسانی خود را بالا ببریم که منجر به اشتغالزایی شود.
وی با بیان اینکه نقشه الگوی کشت در استان کمک شایانی به کشاورزان میکند، اظهار داشت: این نقشه به دستگاههای اجرایی و کاربران بخش کشاورزی کمک میکند چه شرایط خاکی در هر منطقه مهیا است و الگوی کشت را تغییر داد و محصولات مرتبط با آن منطقه کشت شود.
به گزارش فارس، در کمتر از 50 سال میزان بارندگی در کشور کاهش مییابد و بارندگی از 240 میلیمتر به 165 میلیمتر میرسد و کشور ایران در لیست کشورهای در معرض خطر کمآبی و همچنین جزء کشورهای با پوشش گیاهی کم است.